Historie

Ons missie

Is uitblinken op de overnacht – en marathon vluchten. Dit zijn de Sector 4 en Stichting Marathon Noord vluchten. De komende jaren willen we ons meer gaan specialiseren op de ZLU vluchten. Zoals Pau, Barcelona, Marseille en Perpignan. Het systeem dat beoefend wordt met de duiven wordt zo eenvoudig mogelijk gehouden. We spelen de duiven in op de programmavluchten van afdeling Friesland ’96. Of we leren ze zelf op.

Zo doen wij het

Alle duiven worden op nest gespeeld. En het inkorven gebeurd op een stand van 10-12 dagen eieren. We bezitten een 20 tal vliegkoppels. Er zijn 24 bakken te verdelen. Waarvan jaarlijks door strenge selectie de helft vervangen wordt door jaarlingen. Deze jaarlingen worden gespeeld op Ruffec of Bordeaux. De jaarlingen die niet mee op de overnacht gaan, krijgen een paar ééndaagse fondvluchten. Dit om zo snel mogelijk de goede vliegers en dus ook de goede kweekkoppels eruit te pikken. Het gaat om kweken, spelen en selecteren! Vooral de kweekkoppels worden uitermate streng geselecteerd. De duiven worden zo simpel mogelijk gehouden. Wat betekent dat de duiven zo dicht mogelijk bij de natuur staan. Dus niet blindelings kuren. Wel worden ze 4-wekelijks onderzocht door Nanne Wolff. En 1 tot 2 keer per jaar een SWAP onderzoek bij Ferdi Vandersanden in België. Van deze duivenarts wordt het BIFS systeem gevolgd. Voor het voeren wordt het Matador – systeem gevolgd. Tevens worden de adviezen van Piet de Vogel en Willem Mulder opgevolgd. De nestduiven trainen van af mei 2 keer (1-1 ½ uur) per dag. Ze gaan allemaal naar buiten ook die op het nest zitten gaan eruit. De jonge duiven gaan mee op de natoer – vluchten.

De kweeklijnen

Onze voorkeur gaat uit naar de Aarden duiven. Vanwege hun wilskracht en doorzettingsvermogen. Geen sport kan zonder historisch besef. De Jan Aarden hebben een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het hedendaagse marathon ras! Wereldberoemd en aan de basis van vele zeges op de grote internationale races! Nog steeds zijn er veel topduiven en liefhebbers die uitstekend presteren met aan de basis dit ras. Kijk voor een volledige beschrijving van dit ras op: www.janaardenpigeonclub.nl Hokken die destijds goed met de Jan Aarden vlogen zijn: Toon Ligtenberg, Toon Stoffelen, Van Agtmaal, Jan van der Par, Piet Lazeroms en Sam de Jong. Dat deze Jan Aarden duiven tegenwoordig nog prima meekomen op de marathonvluchten bewijzen onder anderen de volgende liefhebbers: Jac.Steketee, Cees Luykx, Ko van Dommelen, Frans van Peperstraten, Jan Polder en Piet de Vogel. Om ook te kunnen slagen met de Jan Aarden duiven zijn hiervoor bij diverse sterk presterende liefhebbers duiven aangeschaft.

Met dank aan

Sinds 2006 ben ik in contact gekomen met Piet de Vogel. Een man met een kleine maar supersterke kolonie overwegend Aarden duiven. Bekend om de superuitslagen. Maar ook zijn er de contacten met Frans van Peperstraten en Jan Polder. Vanaf die tijd komen er jaarlijks duiven vanuit Oude Tonge\Middelharnis richting Zwaagwesteinde. Dit uit de lijn van de Monty Boy; Ullrich; Brinkie Girl; Jonge Stayer; Blue Thunder; Paarsborst; Pauman; Victor; Rode St.Vincent; Apollo; Superkoppel; Witbuik; Witstaart; Husky; Victoria en de Rainbow Warrior. Ook zijn er door de Friese Kampioenen Dag contacten met Sam de Jong uit Heemskerk gekomen. Voor en op zijn totale verkoop zijn er nog diverse duiven uit zijn toplijnen (Bonte Roelofs, Bonte 404, Barcelona 1, Superkweker, Kay x Boy enz.) op ons kweekhok gehaald. Maar ook een doffer van Kweekcentrum Westwood Pigeons uit Westwoud en duivinnen van Gijs Hamstra & Zoon uit Harderwijk en Wim Baarsen van Urk dragen bij. Met deze 20 kwekende koppels worden kruisingen toegepast. Tevens wordt er ook weer aan de toekomst gedacht en werden er bij Mees van Ginkel (bijhuis Piet de Vogel) te Veenendaal vijf jonge duiven uit zijn topduiven (Iceman; Shakira; Teletekstkoppel; lijn Marathon 48 en lijn Beer 307 gehaald. In 2011 (ons tweede volledige seizoen) werd er al direct goed gevlogen met de nazaten van deze kwekende duiven. Wat resulteert in 1e Keizer Generaal in het Nationaal Inkorf Centrum De Reisduif te Zwaagwesteinde en het ACG 6 (Zwaagwesteinde, Damwoude en Holwerd). In de Afdeling Friesland resulteert dit in: 8e Generaal Onaangewezen en 3e Generaal Aangewezen.

Een stukje historie

1974

Is duivenbacil begonnen, in Zwaagwesteinde aan de Spechtstraat 33, met sierduiven (kroppers) in een aangepaste theekist en de berging. En zaterdags gaan kijken bij het thuiskomen van de postduiven bij achterbuurman Sjoerd (en Gels) de Haan.

1976

Verhuizen naar de Verlengde Stationsstraat 23 in Zwaagwesteinde en werd er, met veel zweet en bloed, het eerste duivenhok van pallethout getimmerd. En kwamen de eerste postduiven. Deze gingen nog niet mee op de vlucht.

1978

Wederom een verhuizing. Nu naar Drachten en vestigen we ons aan De Butewacht 10. Hier wordt samen met Gaatze Postma een nieuw hok (3 x 2) getimmerd. En komen de eerste vliegduiven van hem en Anne Postma. We melden ons als lid aan bij De Orion. In deze periode is het vooral leren om te gaan met de duiven. En ze voorbereiden op de vluchten. Alleen is deze periode van korte duur.

1980

Vanwege verandering werkkring verhuizen we naar Zwaagwesteinde. En gaan nu wonen aan de Schoolstraat 9. Het duivenhok wordt mee verhuisd en wordt uitgebreid naar 4,5 bij 2 meter. Ook zoon Gerard gaat als jeugdlid zich met zijn duiven bezig houden. Zeker niet onverdienstelijk. En worden we lid bij PV. De Zwaluw aan de Miedlaan. Eerst komen er duiven van Gaatze Postma, Eelke van der Bei en later Roelie Wijbenga.

1985

Gaan we over naar PV. De Reisduif aan de Bosweg. En dan komen ook de resultaten op de vluchten. En spelen we (zelfstandig maar ook als K. en G.de Bruin en als Combinatie BruPo samen met Gaatze Postma) vele jaren bij de Generale Kampioenen van de vereniging en Rayon De Driesprong.

1989

Gaan we ook meedoen op de overnachtingsvluchten. Maar dan beginnen de problemen met de luchtwegen zich ook te verergeren. Waardoor we in 1993, op doktersverzoek, moeten besluiten om totaal te verkopen.

1996

Verhuizen we naar de Verlengde Stationsstraat 63. En beginnen hier het makelaarskantoor. Door de bestuursfunctie bij de Friese Kampioenen Dag blijven we altijd bij de duivensport betrokken. Zeker als Gaatze Postma onze buurman wordt. Gaat het weer kriebelen. En wordt er op zaterdag gekeken naar het thuiskomen van de duiven.

2006

Door onze contacten met Toppigeons (www.toppigeons.nl) gaan we dit jaar voor het eerst naar Oude Tonge en schaffen ons duiven aan bij Piet de Vogel en Frans van Peperstraten. Doordat Gaatze klein behuisd is gaan wij met deze aangeschafte duiven kweken en de voliéres van onze zoon Jan Willem brengen uitkomst. En de jonge duiven worden in een aparte afdeling bij Gaatze klaar gemaakt voor het grote werk. Maar in december 2008 slaat het noodlot toe en kan Gaatze jammer genoeg de strijd tegen kanker niet winnen. En verliezen we een waardige sportvriend.

2009

Hoe nu verder? In de afgelopen jaren zijn we steeds in Oude Tonge/Middelharnis geweest voor aanvulling op de kwekende duiven. Daarom wordt besloten de nieuw te bouwen garage uit te breiden met een duivenhok op de zolder. Onze zoon Jan Willem met zijn schoonvader Epie Uitterdijk verrichtten een geweldige prestatie. Door in korte tijd een fantastisch duivenhok (3 afdelingen) te bouwen. En kunnen de overnachtduiven, van Gaatze zijn hok naar het nieuwe duivenhok, over gewend worden. Voor mij houdt dit in dat konsekwent het stofmasker gebruikt moet worden. En kunnen we hierdoor vrij gewaard worden van stofdeeltjes. Dit gaat naar de omstandigheden goed.

2010

Wordt voorzichtig deelgenomen aan de overnachtvluchten bij het Nationaal Inkorf Centrum De Reisduif. En bouwen we verder aan een vliegploeg. Wat op deze discipline zeker niet gemakkelijk is. Want het gaat om kweken, spelen en selecteren.

2011

Na selectie in 2010 gingen we in het seizoen 2011 met een kleine vliegploeg van 13 meerjaarse duiven spelen. Ze worden gesplitst in 3 teams. En wordt er aan alle vluchten deelgenomen. En dit niet zonder succes! Met een prijspercentage van 53% wordt de volgende klasseringen in het NIC De Reisduif behaald: 1e Generaal On – en Aangewezen; 1e Keizer Generaal en 2e duifkampioen. In het ACG 6 van Afdeling Friesland (de NIC’s Zwaagwesteinde, Damwoude en Holwerd) worden de volgende kampioenschappen behaald: 1e Generaal On- en Aangewezen en 1e Keizer Generaal. Afdeling Friesland: 8e Generaal Onaangewezen en 3e Generaal Aangewezen.

2012

De behaalde kampioenschappen in 2012 zijn in NIC De Reisduif (0219) – 2e Onaangewezen en 1e Aangewezen. 1e Keizer Generaal. En 1e duifkampioen met de doffer: SAM 2008-1988668. Broer van de Bonte SAM 667.
Als herintreder in de duivensport, na 17 jaar geen duiven, is 2012 ons tweede volle seizoen.
De duiven die ons kampioen maakten. We weten uitstekend te presteren met vooral de duiven van Piet de Vogel
en daarnaast duiven van Sam de Jong, Frans van Peperstraten, Jan Polder, Jelle Outhuijse,
Westwood Pigeon en Gijs Hamstra en Zn.
Deze kwekende duiven zorgen voor de aanvoer naar het vlieghok.
Op de 6 overnachtvluchten, 2012, zijn in totaal 28 duiven ingekorfd. Waarvan 18 duiven in de prijzen.
Dit geeft een score van 64%.

2013

Dit seizoen werd de aandacht van de middaglossing ook verlegd naar de ochtendlossing. Oftewel de ZLU vluchten. En wordt de vliegploeg in meerdere groepen verdeeld. Het wordt een seizoen met veel perspectief. Jammer is het jammer eind juli een schouderoperatie moet ondergaan. En hierdoor komt de duivensport even op een lager pitje te staan. En nemen we aan een paar ZLU vluchten niet deel. De behaalde kampioenschappen in 2013 zijn in NIC De Reisduif (0219) – middaglossing – 2e Onaangewezen en 3e Keizergeneraal. En voor de ZLU vluchten wordt er ingekorfd te Drachten. De SAM (alweer) wordt 3e duifkampioen ZLU Drachten. Op deze vluchten in FIANTE (Afdeling Friesland 96): 2e Keizergeneraal. Dit achter onze sportvriend Klaas Woord op Urk. En als je ziet hoe deze duiven verzorgd worden en thuiskomen, dan smaken deze ZLU vluchten naar meer. En zien we uit naar 2014.

2014

In De Westereen komt onze vliegploeg steeds beter tot zijn recht. We gaan ons dit jaar vooral toeleggen op de ZLU vluchten. De betere overnachtduiven worden ingedeeld op deze vluchten. En worden de andere duiven uit gespeeld op de middaglossingen. Daarnaast worden de jaarlingen ingekorfd op de afdelingsvluchten met als afsluiter voor een aantal de vlucht Argenton (806 km). Deze jaarlingen hebben dan ongeveer met elkaar een 4.200 km gevlogen. En zijn ingespeeld voor de ZLU vluchten van 2015. En dan het SUPER seizoen 2014. Op de middaglossing St.Vincent (1.200 km): 1e (de 2011-1129326 Jelle Outhuijse) en 2e (de 2010-1051474). Tevens een 7e TELETEKST vermelding bij Afd.Friesland ’96. En een 5e plaats bij de NU/ zone 4 (114 deelnemers en 464 duiven). Dan de ochtendlossingen bij de ZLU te Drachten: PAU (1.200 km): 3e en 4e. AGEN (1.084 km): 7e en 9e. BARCLONA (1.354 km): 6e. MARSEILLE (1.129 km) : 10-14 en 20e. NARBONNE (1.147 km): 1e (de 2010-4221133) en 3e. En bij de ZLU 56e van 6.650 duiven. In de duivinnenuitslag 11e van 1.543 duivinnen. PERPIGNAN (`1.196 km): 3-4 en 13e. Dit geeft de volgende kampioenschappen. In de eindstand bij de ZLU/Drachten: 1e Onaangewezen; 1e Aangewezen en 1e KEIZERGENERAAL. Friese Fond Club/ZLU kampioenschap:  1e Onaangewezen. En officieus 2e Aangewezen en 1e KEIZERGENERAAL. FIANTE/FRIESLAND: 1e Onaangewezen; 1e Aangewezen en 1e KEIZERGENERAAL. FIANTE (Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel): 5e Onaangewezen; 3e Aangewezen en 4e KEIZERGENERAAL. Dit op één van de verste afstanden bij de ZLU. EN BIJ DE ZLU 2X DE BOKAAL VOOR DE DUIF OP DE VERSTE AFSTAND (1:10): BARCELONA EN PERPIGNAN. Dus wordt het begin januari 2015 feest vieren in Kerkrade. En hebben nu 4 toppers in de vliegploeg zitten. De Sam – 2008-1988668 – 10x prijs op de overnachting. 2012 – 1e duifkampioen NIC. De Reisduif; 2013 – 3e en 2014 – 2e duifkampioen ZLU Drachten. Vroege klasseringen en 100% score op de ZLU vluchten. Bonte Sam – 2008-1988667 – 11x prijs op de overnachting. 2011 – 2e duifkampioen. O.a. 2012-Cahors 1e NIC De Reisduif tegen 180 duiven en in Sector 4 – 101e tegen 3.128 duiven. Tevens in 2012 winnaar van de E.G.Veenstraprijs. Miss Narbonne – 2010-4221133 – 6x prijs op de overnachting. Narbonne 2014: ZLU Drachten 1e tegen 27 duiven; Fiante 2e tegen 408 duiven; Fondunie 10e tegen 1.075 duiven; ZLU totaal 56e tegen 6.650 duiven; 11e tegen 1.543 duivinnen. De Hammie – 2010-2048517 – tot nu toe 5x prijs met een 100% score op de ZLU vluchten. Tot ziens in 2015.