Visie op kweken

Vliegen is ZILVER en Kweken is GOUD.

Sunny GardeurEen grote waarheid, want als je niet goed kweekt, dan kun je het goed vliegen op je buik schrijven. Daarom is het goed om genoeg tijd te besteden aan het nadenken over de koppelingen die je kunt, wilt en zult maken, want de toekomstige prestaties van je duivenbestand hangt er vanaf. De winterperiode is bij uitstek geschikt om rustig na te denken over de kweek die je in het voorjaar, misschien al in de winter, gaat doen. Als het seizoen afgelopen is, probeer ik het een en ander op papier te zetten voor de kweek van het volgende seizoen. Hoe gaan we te werk en welke standpunten zijn voor ons relevant?

 

 

Begin van ons huidige kweekhok.

Vanaf 2006 zijn we, via de Friese Kampioenen Dag, in contact gekomen met Piet de Vogel, Frans van Peperstraten, Jan Polder, Team van Ginkel en Sam de Jong. Tot 2009 hebben we gekweekt en samen gevlogen op het vlieghok (maximaal 8 koppels) bij Gaatze Postma. Jammer genoeg kwam hier door het overlijden van Gaatze een einde aan. Vanaf 2010 zijn we als herintreder verder gegaan op het vlieghok boven op de nieuwe garage.

Bij Piet de Vogel werden er uit de volgende toplijnen gehaald:

 • De Pauman: Hier hebben we een fenomeen te pakken. Die dankte zijn naam aan de uitstekende prestaties op de prestigieuze PAU vlucht. En dan met name aan de 5e Nationaal en 1e Provinciaal los vooruit in 2005. Dit wonder op wieken werd gekweekt uit de JONGE STAYER (Jac.Steketee) x een dochter KLEINE ORHAN (Gebr.Brugemann).
 • Jonge Stayer: Superkweker op het hok van Piet de Vogel. Een zoon van de Stayer, die 1e internationale asduif werd in 1996 met 4 op 4 van Pau, Barcelona, Marseille en Perpignan. Prototype van een Jan Aarden duif. Heeft een regiment aan extra fondduiven op de wereld gezet, waarvan de PAU en de Blue Thunder de bekendste zijn.
 • Blue Thunder: Prachtige zoon van de succes koppeling Jonge Stayer x Carteus duivin (= dochter Cartier met 1ste Nat.Perpignan België en de 2e Internationaal). Extra vlieger maar ook kweker! Een typische jager die de snelheid heeft om voor het donker het af te maken!
 • Paarsborst: Is een fenomeen. Topprestaties in combinatie met zijn Aarden achtergrond langs vaderszijde. Het is een icoon voor de zware fond. Gekweekt uit een familie van winnaars. Hij is een zoon van de Ultieme x de Cas duivin.De Paarsborst won zelf onder anderen 2x de 1e Nationaal. Te weten: 1e Nationaal DAX 2006 tegen 3.200 duiven en 2e Internationaal DAX tegen 11.235 duiven. En 1e Nationaal Lourdes Tijdrace in 2005. Beide vluchten onder zware omstandigheden.
 • Monty Boy: Een magistrale Aarden doffer met een geweldige uitstraling en dito ogen. Een sublieme doffer met een fantastische afstamming. Vader van de Ulrich, de Vale Bordeaux en de Vale Beer. Sublieme klasse!

Zo kunnen we nog wel even doorgaan met toppers als: Rode Ulrich, Brinkie Girl, Victor enz.

Bij Frans van Peperstraten is uit de volgende lijnen gehaald:

 • Asduif PAU / ZLU Jan Roelofs: Een superduif bij Jan Roelofs. Onder anderen een 87e – 162e en 142e op PAU ZLU. Door Frans aangeschaft op de totale verkoop van Jan Roelofs. Deze doffer stond gekoppeld tegen een dochter van de Jonge Stayer. Hieruit een duivin in 2008 gehaald.

1e Nationaal PAU 2006 bij Marco Meijer en APOLLO 13x een klassering op de Overnacht: Hieruit haalden we een kleindochter en op ons kweekhok een geweldige kweekduivin.

Ook bij Jan Polder werden duiven voor het zware overnachtwerk gehaald en wel uit de volgende lijnen: Rainbow Warrior, Sister Victoria, Broken Wing, Batenburg duivin, Dolores, de Zwarte Wolters en Aida.

En ook gingen we naar het bijhuis van Piet de Vogel Team van Ginkel te Veenendaal. Hier werd uit volgende lijnen gehaald: Iceman, Shakira, Bonte Stayer, Zoon Beer 307, Dochter Bordeaux Winner, Den Marathon 348, Henriko en de Felle. 100% Piet de Vogel – lijnen.

En ook bij Sam de Jong uit Heemstede kochten we duiven op zijn totale verkoping te Steenbergen, te weten: Kleinzoon Kay x Boy. Uit deze doffer kweekten we onder anderen de 2008-1988667 en 668. Kijk voor deze TOPBROERS bij Onze Toppers. Kleinzoon Bonte 404. De Stamvader op het hok bij Sam. Won o.a. 69e Nat.St.Vincent van 13.026 duiven; 124e Nat DAX van 5.879 duiven en een 815e Nationaal Bergerac van 20.363 duiven. Hij is vader, grootvader en overgrootvader van vele toppers. We konden in 2007 op de totale verkoop gelukkig nog putten uit dit ijzersterke basishok van vele kampioenen.

Maar ook van de volgende liefhebbers werden 1 of 2 duiven ter aanvulling op het kweekhok gehaald:Comb.Vieberink (Inteelt Paarsborst); Ruurd de Zwart (Inteelt Sjoukje); Klaas Woord; K.C.Westwood (A.P.Overwater – onze topkweker); Durk Weidenaar (Inteelt Limoges); Gijs Hamstra & Zn.(Hamstra duivin – onze topkweekster); Gebr.Limburg (Rode Marathon lijn); Marco Meijer (Dure – lijn); Jan Driessen (Livai lijn); Auke Smid (Inteelt Barcelona 1); Wim van Houten (Rode Cramers/Rood Vinkenborg lijn).

Met deze duiven proberen we een stam op te bouwen. Duiven die zelf gepresteerd hebben en jongen uit goede duiven. De basis van waaruit je altijd moet denken. Als je al een stammetje hebt opgebouwd met duiven die prima presteren, kun je op verschillende manieren te werk gaan:

  • Lijnenteelt
  • Inteelt
  • Kruisen met duiven uit andere stammen

Lijnenteelt

In deze theorie ga je ervan uit dat een goede duif zijn (goede) genen voor 75% doorgeeft aan het kind met het tegengestelde geslacht. Dus een goede doffer geeft een goede dochter en een goede duivin een goede zoon. Deze kinderen zijn heel bruikbaar voor de nakweek. De kinderen (dus de kleinkinderen van de goede duiven) die je kweekt uit deze duiven kun je zetten tegen andere kinderen (wel van het andere geslacht dan de goede duif) van deze topper. Dus een kleinzoon (uit een dochter) van een goede doffer tegen een dochter (niet de moeder van die kleinzoon, maar een zus ervan) van de goede doffer zou je dan tegen elkaar kunnen zetten. Uit die koppeling zijn dan alle kinderen verwant aan de goede duif, dus bruikbaar voor de kweek. We halen onze inspiratie hiervoor uit “de Kunst van het Kweken” van Steven van Breemen naar aanleiding van het boek van Dr. Alfons Anker.

Inteelt

Inteelt is een goede duivin of doffer zetten tegen hun eigen vader of moeder. Of broer x zus of neef x nicht. Dus kweken in bloedverwantschap. Dit gebeurt dan in het najaar en vele vitale duiven uit deze koppeling worden dan voor de kweek gehouden. Voordeel is dat je na enkele jaren een stam bouwt die sterke gelijkenis vertoond. Dus met inteelt moet je nog strenger selecteren, eerst en vooral op de wedvluchten, maar ook in de hand moeten ze foutloos zijn. Gebruik sterk ingeteelde duiven eens voor een kruising met een andere ingeteelde duif. Deze jongen hieruit zijn vaak uitermate geschikt voor de wedvluchten.

Kruisingen maken

Kruisen is niets anders als een duif van je eigen stam kruisen met een duif uit een stam van een andere liefhebber. Het voordeel van kruisen is dat je gemiddeld genomen heel vitale duiven kweekt. Je moet dan natuurlijk wel proberen een duif te nemen (of te kopen) uit een goede duif of goede kweeklijn. Het beste is dan ook nog een duif uit een stam die sterk aan elkaar verwant zijn van moeders- en vaderskant. Het is goed om erop te letten dat de duif van je eigen hok eveneens van moeders- en vaderskant aan elkaar verwant is. De jongen uit deze kruising zou je weer terug kunnen zetten op een duif van je eigen stam om verwatering van je stam te voorkomen. Een duif uit een derde lijn (stam), die bij ons goed heeft gevlogen zetten wij tegen een duif uit een kruising.

Goed x goed. Probeer de lijnen in een koppeling te beperken tot maximaal een stuk of drie, liefst twee. We denken dat de goede eigenschappen van de lijnen anders gaan verwateren. Kweek alleen uit de toppers en veelbelovende jaarlingen uit onze topduiven. Denk dan vooral aan ras x geweld!

Ras, dan spreken we over de Jonge Stayer lijn. Alle combinaties zijn met deze te maken! Jonge Stayer is in alle opzichten een perfecte ingeteelde rassige vogel naar de beste Jan Aarden duiven met een scheutje van Wanroy maken hem tot een sublieme en constante vererver.

Geweld, dan hebben we over de Paarsborst – Hulk lijn. Biedt veel temperament – drift – snelheid en nooit opgeven. De Paarsborst bekend om zijn 2 Nationale overwinningen en vele kopprijzen. Ook de CAS lijn is een echte krachtbonk. De CAS de allerbeste van Europa op 2 zware Barcelona edities (2009-2010). Puur geweld dus! Gekweekt door Cas van der Graaff.